Ο πρώτος Σαηεντολόγος που ανταποκρίθηκε και έφτασε στην Αιτή, βοηθά νέο να βάλει προσθετικό πόδι στο Νιου Χάβεν
Ο Ιατρός και Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας Αγιάλ Λίντερμαν, που εργαζόταν στην Αϊτή αμέσως μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, τηρεί σήμερα την υπόσχεση που είχε δώσει σε έναν κάτοικο της Αϊτής το πόδι του οποίου ακρωτηριάστηκε για να σωθεί η ζωή του.
Ο 22χρονος Ραλφ Μάρι Γκεντεόν, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολή μηχανικών του Πορτ ο Πρενς στις 12 Ιανουαρίου, όταν η σχολή του κατέρρευσε από το σεισμό θάβοντάς τον ζωντανό. Ο πατέρας του, Ραφαέλ Γκεντεόν, έσπευσε στο σχολείο και σκαρφάλωσε αλλόφρων στα ερείπια του κτιρίου, καλώντας το όνομα του γιου του ξανά και ξανά μέχρι που άκουσε τον Ραλφ Μάρι να φωνάζει από τα συντρίμμια. Για ώρες, ο Ραφαέλ χρησιμοποιούσε τα χέρια του για να προσπαθήσει να ξεθάψει τον Ραλφ. Ανίκανος να μετακινήσει τα συντρίμμια, ζήτησε βοήθεια από φίλους και μαζί έσκαψαν στο μπετόν, τα μέταλλα και τη σκόνη. Πέρασε μιάμιση μέρα μέχρι να φθάσουν τελικά στον Ραλφ.
Σοβαρά τραυματισμένο και με το αριστερό του πόδι διαλυμένο, τον πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς, όπου συνάντησε τον Αγιάλ Λίντερμαν.
Επαγγελματίας νοσοκόμος, με τεχνική κατάρτιση στα επείγοντα περιστατικά και Εθελοντής Λειτουργός της Σαηεντολογίας εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση καταστροφών, ο Λίντερμαν, έφτασε στην Αϊτή, λίγες μόλις μέρες μετά το σεισμό με μία πτήση που ήταν χορηγία της Σαηεντολογίας. Ένα από τα πρώτα μεταφορικά αεροπλάνα που του επετράπη να μπει στη χώρα, έφερε πάνω από 100 Αϊτινούς ιατρούς, νοσοκόμους και άτομα καταρτισμένα στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, και ένα σώμα υποστήριξης Εθελοντών Λειτουργών για να τους βοηθήσει στην παροχή ιατρικής περίθαλψης. Λόγω της εκπαίδευσής του, ανατέθηκε στον Λίντερμαν να διευθύνει την οργάνωση της μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου.
Αντιμετωπίζοντας τις χειρότερες συνθήκες που είχε ποτέ συναντήσει, αυτός ο βετεράνος των επιχειρήσεων διάσωσης του Σημείου Μηδέν της 11ης Σεπτέμβρη, των τυφώνων Κατρίνα και Ρίτα, και άλλων καταστροφών, ο Λίντερμαν, μάζεψε γύρω του μια ομάδα ιατρών και Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας και άρχισαν να καθαρίζουν τις πτέρυγες και να οργανώνουν τις γραμμές εφοδιασμού, βοηθώντας τους ήδη καταπονημένους γιατρούς να αξιολογήσουν τις ανάγκες των ασθενών. Ενώ οι γιατροί αγωνίζονταν να σώσουν ζωές σε πρωτόγονες χειρουργικές αίθουσες, ο Λίντερμαν και η ομάδα του φρόντιζαν ασθενείς που βρίσκονταν σε γυμνά στρώματα λερωμένα με σωματικά απόβλητα και αίμα, και άλλους που είχαν περάσει μέρες χωρίς φαγητό ή νερό.
Ο Λίντερμαν παρατηρούσε τον Ραλφ Μάρι Γκεντεόν και το πατέρα του Ραφαέλ,ο οποίος δεν έφυγε ποτέ από δίπλα του, αλλά ελάχιστα μπορούσε να κάνει για να ανακουφίσει το βασανιστικό πόνο από το τραύμα που είχε στο πόδι ο γιος του. Ο Λίντερμαν γνώριζε ότι ακόμα και η μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών που έπαιρνε ο Ραλφ, δεν θα έσωζε το πόδι του. Τα νεφρά του δεν θα άντεχαν. Μόνο κόβοντάς του το πόδι, θα σωζόταν η ζωή.
Αλλά το να είσαι ανάπηρος στην Αϊτή σημαίνει, πως θα πρέπει να ζεις σαν απόβλητος. Δεν θα ήταν σε θέση να αποφοιτήσει από τη σχολή του. Θα έπρεπε να εξαρτάται από τους άλλους στο υπόλοιπο της ζωής του. Ο Ραλφ Μάρι είπε ότι θα προτιμούσε να πεθάνει.
Ο Λίντερμαν, διαπιστώνοντας τη μεγάλη αγάπη του πατέρα, είπε στο Ραλφ, «Πρέπει να ζήσεις πολλά χρόνια, γιατί κάποια μέρα ο μπαμπάς σου θα σε χρειαστεί, όπως τον χρειάζεσαι και εσύ τώρα». Υποσχέθηκε στο Ράλφ ότι αν έκανε τη χειρουργική επέμβαση, θα μεριμνούσε προσωπικά ώστε να έχει ένα προσθετικό πόδι καθώς και για την επαγγελματική αποκατάσταση που θα χρειαζόταν για να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ο Ραλφ έκανε την επέμβαση, που ήταν ακρωτηριασμός από τη μέση του μηρού.
Για να κρατήσει το λόγο του, ο Λίντερμαν επικοινώνησε με ένα παλιό συναθλητή του από το σχολείο, το Δρ. Ντέιβιντ Γκίμπσον, έναν ορθοπεδικό χειρούργο που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και χειρουργεί στο Νοσοκομείο του Αγίου Ραφαήλ στο Νιού Χέιβεν.–Ο Δρ. Γκίμπσον συμφώνησε να αναλάβει την υπόθεση. Το Νοσοκομείο του Αγίου Ραφαήλ συμφώνησε να καλύψει τη διαμονή του στο νοσοκομείο.
Ο Λίντερμαν επικοινώνησε τότε με τη Διεθνή Εταιρεία Εμπορίας Αεροσκαφών και Μεταφορών Έρλινκ, η οποία διοργάνωσε με τον ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού τζετ τη μεταφορά του Ραλφ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Του έβγαλε επίσης και την ιατρική βίζα. Ο Λίντερμαν και ο Ραλφ έφτασαν στο Κονέκτικατ. Η Αμέρικαν Μέντικαλ Ρισπόνς διέθεσε ένα ασθενοφόρο που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο Τουίντ του Νιού Χέβεν μέχρι το νοσοκομείο.
Ο Αγιάλ Λίντερμαν ακολουθεί το σύνθημα του σώματος Εθελοντών Λειτουργών της Σαηεντολογίας: Κάτι μπορεί να γίνει γι αυτό.